top of page

Seniorit - Aika aloittaa eläminen

Alkoholismi ilmenee monessa eri muodoissa ja vaihtelevissa valepuvuissa. Oletko alkoholisti vai et, ei riipu siitä, missä juot, milloin aloitit juomisen, kuinka kauan olet juonut, kenen kanssa juot eikä edes siitä, kuinka paljon juot.

Todellinen osoitus löytyy vastauksesta kysymykseen: Mitä alkoholi on aiheuttanut sinulle?

Jos se on vaikuttanut perhesuhteisiisi, suhteisiisi ystävien, entisten tai nykyisten työnantajien kanssa;jos sillä on vaikutusta päiväjärjestykseesi;jos se on vaikuttanut terveydentilaasi;jos se määrää tai vaikuttaa raittiiseen mielentilaasi tai mielenrauhaasi; jos alkoholi jollakin tavoin vallitsee ajatusmaailmaasi – silloin on todennäköistä, että sinulla on ongelma.

Vanhenemiseen liittyy monia kriisejä, ja melkein kaikki niistä tuovat mukanaan jonkin menetyksen. Lapset kasvavat ja lähtevät kotoa. Joku muuttaa pienempään taloon. Ystävät ovat kauempana ja harvemmassa. Joku joutuu luopumaan työstä. Ruumiillinen terveys on vähemmän vankka, ja sielun voimat vähenevät. Monivuotinen elämäntoveri kuolee.

Joskus nämä muutokset olosuhteissa pahensivat pitkäaikaista tottumusta. Kun aikaisemmin yksi ryyppy ennen päivällistä saattoi olla seurallinen ajanviete, siitä tuli nyt helpotus, jota odotettiin koko päivä – ja yhdestä ryypystä tuli kaksi tai kolme ja enemmänkin.

bottom of page