top of page

AA Historiaa

AA-liike syntyi Akronissa USA:ssa vuonna 1935, kun newyorkilainen liikemies, joka oli ensi kerran vuosikausiin onnistunut pysymään raittiina, etsi toista alkoholistia, joksi osoittautui paikkakunnan lääkäri. Muutamien raittiiden kuukausien aikana hän oli pannut merkille, että hänen juomahimonsa oli vähentynyt hänen yrittäessään työskennellä juomarien hyväksi.

Yhdessä työskennellessään liikemies ja lääkäri havaitsivat, että heidän kykynsä pysyä raittiina näytti ilmeisesti riippuvan sen avun ja rohkaisun määrästä, minkä he pystyivät antamaan toisille alkoholisteille. Viiden ensimmäisen vuoden aikana uusi liike kasvoi hitaasti nimettömänä, järjestäytymättömänä ja vailla mitään sitä koskevaa kirjallisuutta.


Ryhmiä perustettiin Akroniin, New Yorkiin, Clevelandiin ja muutamiin muihin keskuksiin. Vuonna 1939, Alcoholics Anonymous Nimettömät alkoholistit -kirjan mistä myös yhteisön nimi on peräisin ilmestyttyä ja seurauksena avusta monilta ystäviltä, jotka eivät itse olleet alkoholisteja, alkoi yhteisö saada osakseen huomiota sekä Yhdysvalloissa että maan rajojen ulkopuolella.

Vihdoin avattiin New Yorkissa AA:n keskuspalvelutoimisto vastaamaan tiedusteluihin ja täyttämään kirjallisuuden lähettämistä koskevia pyyntöjä, jolta virtaa sinne tuhansia vuosittain. Suomessa on ollut AA-toimintaa vuodesta 1948 lähtien. 

bottom of page