top of page

Onko AA sinua varten?

Vain sinä itse voit päättää, haluatko yrittää AA:ta; arveletko sen voivan auttaa itseäsi. Me, jotka olemme AA:ssa, tulimme mukaan, koska olimme lopulta luopuneet yrityksistä säännöstellä juomistamme. Silti meitä kirveli myöntää, että emme koskaan voisi juoda vaaratta. Sitten kuulimme toisilta AA-jäseniltä olevamme sairaita. Olimme itse asiassa jo vuosia olleet samaa mieltä. Havaitsimme, että monet ihmiset kärsivät samoista syyllisyydentunteista, yksinäisyydestä ja toivottomuudesta. Totesimme näiden tunteiden johtuvan siitä, että olimme sairastuneet alkoholismiin.

Päätimme yrittää selvittää, mitä alkoholi oli meille tehnyt. Esitämme tässä muutamia kysymyksiä, joihin itse yritämme vastata rehellisesti. Jos vastasimme kyllä neljään tai useampaan kysymykseen, olimme vakavissa vaikeuksissa juomisen vuoksi. Kokeile, miten sinun käy. Muista ettei ole häpeällistä selvittää ongelman todellisuutta.

Kysymykset

1. Oletko koskaan yrittänyt lopettaa juomista viikoksi, mutta päässyt vain pariin päivään?

Useimmat meistä AA:ssa olemme tehneet kaikenlaisia lupauksia itsellemme ja perheillemme. Emme kyenneet pitämään niitä. Sitten tulimme AA:han. Siellä sanottiin: "Yritä olla juomatta vain tämä päivä". Jos et ota ryyppyä tänään, et voi tulla humalaan tänään.

2. Toivotko, että ihmiset huolehtisivat omista asioistaan ja lakkaisivat neuvomasta sinua juomisen suhteen?

AA:ssa emme pyydä ketään tekemään mitään. Kerromme vain omasta juomisestamme, vaikeuksista, joihin jouduimme ja miten lopetimme. Olemme iloisia voidessamme auttaa, jos haluat sitä meiltä.

3. Oletko koskaan vaihtanut juomasta toiseen siinä toivossa, että se estäisi sinua juopumasta?

Me yritimme kaikkia tapoja. Laimensimme juomamme. Joimme vain olutta. Emme sekoittaneet eri laatuja keskenään. Joimme vain viikonloppuina. Kysy mitä vain, me olemme yrittäneet sitä. Mutta joimmepa mitä tahansa missä oli alkoholia, me tulimme tavallisesti aina lopulta humalaan.

4. Oletko viimeksi kuluneen vuoden aikana ottanut aamuryyppyjä?

Tarvitsetko ryyppyä päästäksesi liikkeelle tai vapinan lopettamiseksi? Tämä on aivan selvä merkki siitä, että juomisesi on tavanomaista poikkeavaa.

5. Oletko kateellinen ihmisille, jotka voivat juoda joutumatta vaikeuksiin?

Aika ajoin monet meistä ovat ihmetelleet, miksi emme ole kuten useimmat muut ihmiset, jotka todella voivat ottaa tai jättää.

6. Onko sinulla ollut ongelmia juomisen vuoksi viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana?

Ole rehellinen! Lääkärit sanovat, että jos sinulla on alkoholiongelma ja jatkat juomista, se on tuleva pahemmaksi – ei milloinkaan paremmaksi. Lopulta kuolet tai päädyt johonkin laitokseen loppuiäksesi. Aino toivo on juomisen lopettaminen.

7. Onko juomisesi aiheuttanut vaikeuksia kotona?

Ennen kuin tulimme AA:han useimmat meistä sanoivat, että juuri kotiväki tai ongelmat kotona saivat meidät juomaan. Emme huomanneet, että juominen vain pahensi kaikkea. Se ei milloinkaan ole missään ratkaissut ongelmia.

8. Oletko koskaan yrittänyt saada ylimääräisiä ryyppyjä tilaisuuksissa, joissa ei ole tarjottu kylliksi sinulle?

Useimmat meistä tapasivat ottaa muutaman ennen lähtöä, jos arvelimme sen osoittautuvat "sellaiseksi" tilaisuudeksi. Ja ellei juomia tarjoiltu kyllin nopeasti, saatoimme lähteä muualle saadaksemme lisää.

 

9. Sanotko itsellesi, että voit lopettaa juomisen milloin vain haluat, vaikka tulet jatkuvasti humalaan silloin kun et ole aikonut?

Monet meistä jujuttivat itseään ajatellen, että juomme koska niin haluamme. Kun olimme tulleet AA:han totesimme, että kerran aloitettuaan emme voineet lopettaa.

 

10. Oletko menettänyt työpäiviä juomisen vuoksi?

Monet meistä myöntävät nyt, että usein ilmoitimme olevamme sairaita, kun tosiasiassa olimme krapulassa tai humalassa.

 

11. Onko Sinulla ollut muistinmenetyksiä?

Kun tulimme AA:han totesimme, että tämä oli erittäin varma merkki alkoholistisesta juomisesta.

 

12. Oletko milloinkaan tuntenut, että elämäsi saattaisi olla parempi, ellet joisi?

Monet meistä aloittivat juomisen, koska se helpotti elämäämme, ainakin hetkeksi. Olimme loukussa, kun tulimme AA:han. Joimme elääksemme ja elimme juodaksemme. Olimme sairaita ja väsyneitä olemaan sairaita ja väsyneitä.

AA ei lupaa ratkaista elämäsi ongelmia, mutta voimme näyttää sinulle, miten olemme oppineet elämään ilman ryyppyä "päivä kerrallaan". Pysyttelemme erossa siitä "ensimmäisestä ryypystä". Ellei ole ensimmäistä, ei voi tulla kymmenettä. Kun vapauduimme juomisesta, totesimme voivamme hallita elämää paljon paremmin kuin ennen. 

bottom of page