Tietoa avokokouksista

Nimettömät Alkoholistit ovat toimineet Suomessa vuodesta 1948. Toiminnan perusyksikköjä, itsenäisiä AA-ryhmiä on maassamme yli 700 noin 260 paikkakunnalla. Tarkkaa jäsenmäärää ei tiedetä, sillä jäseniä ei rekisteröidä. Aktiivisten AA-jäsenten määrää lasketaan Suomessa kuitenkin useammissa tuhansissa (vuonna 2012 noin 7000 jäsentä).

AA-kokouksia on periaatteessa kahdenlaisia: suljettuja ja avoimia. Suljetut kokoukset ovat tarkoitettu vain alkoholisteille. Niihin ei ulkopuolisilla ole lupa osallistua. Avoimiin kokouksiin saavat sen sijaan osallistua myös alkoholistien läheiset ja muut asiasta kiinnostuneet. Kokouksissa jäsenet jakavat kokemuksensa siitä, millaista elämä oli juomisen aikana ja millaista se on raittina. Avopalaveriin osallistuminen on yleensä nopein tapa saada selkoa AA:n toiminnasta.

Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ja opiskelijat sekä tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita avoimiin ryhmiin. Haluamme jakaa kokemuksemme AA:n toipumisohjelmasta mutta emme ryhmissämme toipuvien nimiä. AA:n jäsenten kertomukset ovat niin ikään luottamuksellisia. Hyväksi käytännöksi on havaittu, että vierailijat saapuvat ryhmään hieman etuajassa ja esittäytyvät ryhmän vetäjälle.

Tavallisesti AA-ryhmän alussa luetaan tekstiä AA-kirjallisuudesta, jonka jälkeen ryhmässä on kiertävä puheenvuoro. Kun yksi puhuu, muut kuuntelevat. Muiden puheenvuoroja ei kommentoida. Jokainen AA-ryhmä on kuitenkin itsenäinen, joten ryhmien käytännöt voivat vaihdella. Esimerkiksi naisille on omia AA-ryhmiä. Myös monissa laitoksissa on AA-ryhmänsä. Erilaisista ryhmistä saa tietoa ryhmäluettelon lisäksi AA:n auttavasta puhelimesta.