Eri alojen työnantajille
Eri alojen työnantajille
Suomessa arvioidaan olevan 300 000-500 000 alkoholin riskikäyttäjää. Kaikki heistä eivät ole alkoholisteja, mutta monet ovat vakavasti alkoholisoitumassa. Alkoholi arvioidaan työikäisten suomalaisten merkittävimmäksi kuoleman aiheuttajaksi. Tilanne ei voi olla heijastumatta työpaikoille.
Työntekijän alkoholisoituminen ei välttämättä näy siten, miten alkoholismi usein mielletään. Etenkin itsenäisemmissä työtehtävissä "kulissin ylläpitäminen" voi onnistua yllättävän kauan - varsinkin, jos työntekijä on muuten työyhteisössään pidetty henkilö. Monella AA:n jäsenillä on ollut kokemuksia siitä, kuinka oma elämä oli hajoamispisteessä, mutta työt hoidettiin.
Työkuntoisena sinnittelevä alkoholisti saattaa olla mitä parhain työntekijä, koska hän pyrkii korvaamaan esimerkiksi satunnaiset poissaolonsa ylisuorittamisella. Lähipiiri usein myös ymmärtää alkoholiongelmaista auttaen häntä paikkaamaan virheitään ja kuromaan kiinni venähtäneitä aikatauluja. Tällä kuitenkin mahdollistetaan kierteen syveneminen. Kun asiat tulevat näennäisesti kuntoon, alkoholismi voi jatkaa elimistöään ja henkistä tasapainoaan syövää kujanjuoksuaan.
Suuremmilla työpaikoilla on käytössä erilaisia hoitoonohjauskäytäntöjä. Valitettavan usein niihin tartutaan kovin myöhään. Ikävä tosiasia myös on, etteivät lyhyet hoitojaksot välttämättä auta, jollei hoidettava itse ole sitoutunut täysraittiuteen. Aina alkoholistien hoidossa ei edes pyritä tähän. Meidän AA:n jäsenten kokemusten mukaan alkoholisoituneen ihmisen rohkaisu kohtuukäyttöön on kuitenkin pääsääntöisesti tuomittu epäonnistumaan. Kohtuukäyttöilluusiolla ylläpidetään alkoholistin unelmaa siitä, että hän voisi jatkaa juomistaan, ja silti päästä eroon ongelmistaan.
Mikä on sitten työpaikan ja työnantajan rooli silloin, kun työntekijällä on havaittu alkoholiongelma? Kokemustemme mukaan asioiden hyssyttely ei auta. Myös huoli siitä, että kyse olisi toisen ihmisen yksityiselämään puuttumisesta, on aiheeton. Alkoholiongelmainen ei nimittäin kykene itse näkemään tilannettaan selkeästi. Todellista välittämistä on se, ettei selittelyjä uskota sokeasti, vaan asioihin puututaan. Käytettävissä on toki tällöin oltava jokin tapa, jolla alkoholismin elämänhallinta on palautettavissa. AA voi tarjota yhden hyväksi havaitsemamme työkalun: vertaistuen avulla tapahtuvan toipumisen.
Vilpitön toiveemme on, että alkoholiongelmaisen ihmisen avunhuutoon tartutaan. Jos halua muutokseen on olemassa, voi esimerkiksi esimiehen ehdotus AA:sta osoittautua kauaskantoiseksi ystävänpalvelukseksi. Muutamille meistä pysyvä raittius on alkanut juuri näin. Olemme myös käyneet erilaisilla työpaikoilla kertomassa kokemuksemme elämänmuutoksen mahdollisuudesta. Jos edustamassanne työyhteisössä on halua ja tarvetta tällaiseen vierailuun, pyrimme ehdottomasti auttamaan. Teemme sen kaiken lisäksi ilmaiseksi.
Odotamme yhteydenottoanne. (Auttava puhelin 09 - 750 200)