Sosiaalialan työntekijöille

Kun alkoholi ottaa vallan ihmisen elämässä, se usein merkitsee samalla taloudellisia vaikeuksia, hankaluuksia ihmissuhteissa tai jopa rikosoikeudellisia seuraamuksia. Salakavalaa on se, että alkoholistin mielestä nämä asiat ovat syy juomiseen, eikä suinkaan seurausta alkoholin käytöstä. Usein kuulee alkoholiongelmaisen puhuvan, kuinka hän voisi lopettaa koska tahansa juomisen, jos vain häneltä poistettaisiin ongelmat.

Todellisuudessa ongelmien ratkominen tuo usein vain hetkellisen helpotuksen. Kun juominen jatkuu, uudet vaikeudet odottavat vuoroaan. Ulkoinen kulissi on toki saattanut hetkeksi muuttua, mutta alkoholi hallitsee ihmisen elämää entistä enemmän. Moni on myös kokenut, että esimerkiksi parantunut taloudellinen tilanne on päinvastoin kiihdyttänyt juomista.

AA:ssa ei suinkaan vähätellä arjen vaikeuksia. Tiedämme kuitenkin, että mikä tahansa alkoholistin saama apu on vain kaivoon kannettua vettä, jollei tapa käyttää alkoholia ratkaisevasti muutu. Kokemuksemme mukaan juomisen vähentäminen ei riitä. Alkoholiongelmaisen elämänsolmujen ratkaisemisessa raitistuminen on mielestämme keinoista tärkein. Vasta raitistumisen jälkeen on mahdollista elää aidosti täyspainoista elämää itsestään vastuuta kantaen.
AA ei voi luvata kenellekään ihmiselle työpaikkaa, perheriitojen loppumista tai ongelmallisten käytöstapojen muuttumista - varsinkaan kertaheitolla. Emme voi tuoda sovitusta tehtyihin rikoksiin, antaa "synninpäästöä" laiminlyötyihin velvollisuuksiin tai edes järjestää velkakierteen katkaisemista. Voimme sen sijaan antaa työkalut pysyvään raittiuteen. Se auttaa toipuvaa alkoholistia saavuttamaan mielentilan, jossa hän kykenee kohtaamaan aiemmin kovin musertavilta tuntuneet vastoinkäymisensä.

Raitistumisen myötä ylipääsemättömistä ongelmista tulee asioita, joita voi ratkoa. Raitistuminen mahdollistaa elämäntavan, jonka avulla rikotut ihmissuhteet voi korjata, velat saa maksettua, työtilanne kohentuu ja ennen kaikkea oma elämänilo palaa. Moni AA:n avulla raitistunut on jopa sanonut:
"Raittius on palauttanut minulle itsekunnioituksen. Tunnen taas olevani täysvaltainen yhteiskunnan jäsen".

Alkoholismiin kuuluu oleellisena osana oman juomisen ja sen seurauksien vähättely. Vaikka alkoholiongelmainen yleensä alkuun torjuu totuuden, tosiasioiden esiin tuominen on todellisesta välittämistä. Siksi toivomme, että sosiaalialan työntekijät muistaisivat AA:n tarjoamat mahdollisuudet etsiessään keinoja asiakkaidensa auttamiseen.

Mikäli ihmisen mielessä kytee edes pieni toivo tai halu alkoholinkäytön lopettamiseen, toisen ihmisen sysäys AA:n vertaistuen piiriin voi olla ratkaiseva käänne elämässä. Vaikka ohjaava sysäys jäisi vain asiakkaan päähän itäväksi ajatukseksi, se voi myöhemmin johtaa tuloksiin. Siksi pyydämmekin sosiaalialan ammattilaisia suhtautumaan AA:n tarjoamaan apuun avoimin mielin.